Czy jajka są zdrowe dla organizmu człowieka?

przez | 27 października 2020

Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Praktycznie w każdym domu są spożywane, a możliwości ich przyrządzenia jest bardzo wiele. Czy są one jednak zdrowe dla naszego organizmu? Jeszcze niedawno panowało przekonanie, że jajka są szkodliwe dla zdrowia człowieka, gdyż wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi. Jak jest zatem naprawdę?

Czy jajka są zdrowe?

Mit, według którego jajka są niezdrowe dla organizmu człowieka, został obalony, a badania naukowe, potwierdzają, że jajka są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. Jajko zbudowane jest w 58% z białka, w 30% z żółtka, w 11% ze skorupki oraz w 1% z błony podskorupkowej. Dlatego, jedzenie jajek jest bardzo korzystne dla naszego organizmu, gdyż są mu dostarczane wspomniane wcześniej witaminy oraz składniki mineralne, a także aminokwasy, w tym te, które organizm człowieka nie potrafi sam z siebie wytworzyć.

Rodzaje jajek

Istnieje wiele rodzai jajek, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem, ale również zawartymi w środku składnikami mineralnymi oraz witaminami. Oprócz jaj kurzych wyróżnia się:

– Jajka kacze – są one większe niż jaja kurze, a przy tym bogatsze w smaku. Są natomiast bardziej ciężkostrawne.

– Jajka przepiórcze – są o wiele mniejsze od kurzych. Poza tym zawierają więcej składników odżywczych oraz mniej cholesterolu.

– Jajka strusie – są nawet kilkanaście razy większe od jajek kurzych. Zawierają mniej cholesterolu oraz więcej kwasów tłuszczowych.

– Jajka gęsie – nie różnią się zbyt wiele od jajek kaczych. Również są większe od kurzych, a przy tym bardziej wyraziste w smaku oraz ciężkostrawne.

och naturalnie

Zalety spożywania jajek

Jajka są produktem spożywczy, którego jedzenie zapewnia szereg zalet:

– są doskonałym źródłem białka, dzięki czemu potrafią szybko zapewnić uczucie sytości,

– zawiera mnóstwo witamin oraz składników mineralnych,

– mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, dzięki zawartym w jajkach kwasom tłuszczowym,

– spożycie jaj dostarcza do organizmu człowieka cholinę, która jest ważnym elementem błon komórkowych,

– jajka zawierają luteinę, która pozytywnie wpływa na wzrok, chroniąc go przed pogorszeniem,